Příběhy z Mobilního hospice sv. Martina

S pomocí hospicové psycholožky se žena vyrovnávala se ztrátou muže i vnoučátka

Starší manželé si užívali spokojený důchod na chalupě, kterou milovali a na které plánovali společně zestárnout. Muž však náhle vážně onemocněl a lékaři už jej nedokázali vyléčit. Péči o muže proto předali Mobilnímu hospici sv. Martina. Pracovníci hospice se snažili zajistit veškerou zdravotní, sociální a psychologickou péči, aby mohl zůstat doma a poslední chvíle života strávit se svojí milovanou manželkou.
I v těchto těžkých chvílích se manželé dokázali společně těšit na narození vnoučátka, které mělo brzy přijít na svět. Jejich nenarozené vnoučátko však náhle zemřelo. Oba manželé úmrtí vnoučátka nesli velmi těžce. Od té doby se zdravotní stav muže začal zhoršovat a několik dní po této události zemřel. Manželku obě úmrtí zdrtila. Velkou podporou vedle syna pro ni byla i psycholožka hospice, která s rodinou intenzivně pracovala.

S hospicem doprovodili svého syna

Volá nešťastný tatínek. Jeho syn je velmi nemocný, pomalu ztrácí síly, má velké bolesti. Tatínek neví, jak mu má pomoci. Vzhledem k pokročilému věku rodičů a zdravotním obtížím, kdy by dojížděli do nemocnice jen s velkými obtížemi, si chtějí syna nechat doma a být s ním každou minutu. Akutně jedeme zavést péči mobilního hospice. Naším cílem je ulevit synovi od bolestí, důstojně ho doprovodit a zajistit mu veškerý komfort. Také se snažíme pomoci rodičům, aby tuto náročnou etapu života, jako je doprovázení dítěte, zvládli. Jejich syn umírá hned druhý den. Na pomoc oběma rodičům přijíždí hospicová psycholožka, aby jim pomohla se s jejich trápením vyrovnat.

pribehy_grafika (1)

Ubývali síly oběma, přesto se rozhodli spolu zůstat doma až do konce

Krásných 60 let spolu prožili manželé, než jim do života zasáhla nemoc. I když ubývaly síly oběma, rozhodli se spolu zůstat až do konec. Mobilní hospic přijal muže do péče a pracovníci se snažili pomoci v péči o manžela také ženě, která sama měla velké zdravotní potíže.
S rodinou a s požehnáním kněze z místní farnosti ještě oslavili diamantovou svatbu.
Žena svého muže dochovala doma až do konce s pocitem vděčnosti, že jej mohla do poslední chvíle držet za ruku.

Splnilo se jim přání. Zůstali spolu

Do péče Mobilního hospice jsme přijali pána, cizinec, který nemluvil česky. Abychom se s ním domluvili, veškerou konverzaci nám překládala jeho manželka. Ta o manžela pečovala sama, protože rodinu mají v zahraničí. V loňské roce byl pán několik týdnů hospitalizovaný v nemocnici a odloučení od sebe oba manželé velmi těžce prožívali. Oba manžele chtěli zůstat do poslední chvíle spolu, proto velmi usilovali o zavedení domácí hospicové služby. Důležitou součástí naší práce byla v této rodině právě podpora manželky, která ve svém pokročilém věku pečuje o manžela, stará se o dům a všechny rodinné záležitosti. Nebylo to lehké období. Díky pracovníkům hospice však mohla žena zůstat se svou životní láskou až do konce.

Péči o maminku zvládla žena do konce

Bála se, jak péči o svou umírající maminku zvládne, jestli toho pro ni dělá dost. Úkolem týmu Mobilního hospice sv. Martina bylo podpořit také dceru, že vše, co dělá, dělá dobře a péči o umírající mámu s pomocí pracovníků hospice zvládne. Maminka zemřela krátce před Vánocemi a v dceři z náročného období zůstal vděk za čas, který mohla s maminkou prožít a pocit z toho, že jí vrátila zaslouženou péči. Díky podpoře Mobilního hospice byl pro paní tento čas ve znamení klidu a jistoty.

PŘISPĚJTE NA HOSPICOVOU PÉČI NA BLANENSKU