Vlasta Redl zahraje pro hospic

V blanenském kině vystoupí 15. března v 19 hodin písničkář Vlasta Redl s doprovodnou kapelou. Vstupenka stojí 350 korun a je k dostání v předprodeji v Blansku v Okně dokořán na Komenského 19 a v Informační kanceláři Blanka. V Boskovicích pak v Městském informačním středisku.

Výtěžek koncertu půjde na potřeby Mobilního hospice sv. Martina, který pomáhá lidem v posledním stádiu nemoci po celém okrese Blansko.

V akci „Každá koruna pomáhá“ jste nám darovali přes 10 tisíc korun

V posledních lednových dnech jsme ukončili akci nazvanou „Každá koruna pomáhá“. V rámci ní nám lidé do pokladniček v jednotlivých městech regionu přispěli celkem 10 986 korun. Peníze použijeme na konkrétní služby, které v regionu pomáhají. Děkujeme vám všem, kteří jste se zastavili u pokladniček. I drobné dary jsou důležité, abychom mohli pomáhat dál.

Tříkrálová sbírka překonala loňský rekord. Děkujeme dárcům za štědrost!

Koledníci z Jilemnice. Foto Jakub Žák

Celkem 119 184 663 korun. Tolik se letos vybralo do 23 908 pokladniček Tříkrálové sbírky. Dnes místní charity pod úředním dozorem rozpečetily ty poslední a peníze z nich sečetly. Kluci a děvčata v přestrojení za tři krále koledovali a vybírali peníze do pokladniček prvních čtrnáct dní v lednu. Charita Česká republika nyní děkuje všem, kteří s láskou přispívají na pomoc potřebným.

Hospic má nové přístroje

Pro Mobilní hospic sv. Martina jsme z příspěvku Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové koupili dva koncentrátory kyslíku a jeden injekční dávkovač. Koncentrátory pomáhají nemocným, kteří mají dechové potíže, dávkovač dávkuje léky nastavenou rychlostí po dobu 24 hodin a ulevuje klientům v posledním stádiu nemoci od bolestí, zvracení a neklidu.

Poděkování

Děkujeme vám všem, kteří jste na počátku nového roku přijali tříkrálové koledníky ve městech a obcích na Blanensku. V letošním roce jsme v Tříkrálové sbírce získali 2 234 633 korun z 432 pokladniček. Je to o 128 553 víc než v loňském roce, kdy jste nám darovali 2 106 080 korun.

Nastupují dvě mrazivé noci. Charita nabízí přespání na židlích

Stejně jako v předchozích letech nabízí Oblastní charita Blansko v mrazivých nocích přespání na židlích v prostorách Staré Fabriky. Zařízení otevřeme v noci v pondělí 21. ledna a v úterý 22. ledna od 20 do 7 hodin v noci. Kdo bude mít o teplou židli zájem, ať přijde do Staré fabriky od 20 do 22 hodin. Později už nikoho nebude možné přijmout.

Domácí zdravotní péče je stále v akutním ohrožení

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Kdo nezažil, neví. Neví, že ve vlastní posteli, ve vlastním bytě může stonat i těžce nemocný člověk. Některým tuto možnost přiblížil nedávno oceněný film Domácí péče. Ale mnoho je těch, kdo o této formě zdravotní péče neví. Sestry domácí zdravotní péče se pohybují v naší společnosti nenápadně a skromně. Přesto několik čísel může ukázat, že Domácí zdravotní péče je široká platforma velice specializované zdravotní péče. Charita Česká republika ji poskytuje od roku 2001, kdy ji jako experiment začalo financovat Ministerstvo zdravotnictví.

Požehnání v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně se zúčastnily více než tři stovky koledníků

Přehlídka královských korun, krásných a originálních kostýmů a rozzářených tváří zaplnila už v druhý lednový den nového roku katedrálu sv. Petra a Pavla v Brně. Více než tři stovky dětí různého věku v doprovodu rodičů, prarodičů a koordinátorů Tříkrálové sbírky se sešly při slavnostním zahájení devatenáctého ročníku Tříkrálové sbírky. Požehnání koledníkům dne 2. ledna 2019 udělil brněnský biskup Mons. Vojtěch Cikrle. Vyzval je, aby si našli cestu ke dveřím lidí dobré vůle a zvěstovali zprávu o narození Pána Ježíše.

Tříkrálová sbírka začíná! 1. ledna vyrazí na koledu tisíce charitních králů

Ilustrační snímek Jakub Žák

Jedenáctiletý Vojta nepůjde příští pátek do školy, ale přesto ho čeká náročný den. Spolu s Aničkou a Damiánem se vydají na tříkrálovou koledu. Předpověď počasí zatím slibuje teploty kolem nuly, to by mohlo jít dobře. Horší by bylo, kdyby napadl sníh jako předloni: v hábitech tří králů se závějemi brodí hůř, rychle nasáknou vodu a snadno mrznou. Vojtova skupina bude koledovat jeden den, pak je vystřídají jiní. Koledníky dobročinné Tříkrálové sbírky tak můžete potkat v ulicích od 1. do 14. ledna. Těšit se můžete i na řadu doprovodných akcí.

Vánoce patří i lidem na okraji. Pro Charitu není o svátcích nikdo vyloučen

Modlitba za přežití zimy v Azylovém domě sv. Terezie 20. 12. 2018

Vánoce patří chudým i bohatým, protože Spasitel se narodil pro každého. Tímto heslem se řídí i pracovníci Charity Česká republika, když vymýšlí, jak připravit sváteční chvíle pro ty, kterým pomáhají po celý rok – chudým lidem na okraji, osamělým a lidem bez domova. Aby i pro ně prožili Boží narozeniny jako „radostnou zvěst“. I chudí a vyloučení nechť zažijí sílu přátelské pospolitosti. Připojit se k Charitě mohou i dobrovolníci.