Za koláče získal hospic rekordních 55 tisíc

„Ta slečna měla pravdu, možná i já budu někdy pomoc potřebovat.“  S těmito slovy se vracel ke stánku Oblastní charity Blansko pán, který před pár hodinami na hospicovou péči přispět odmítl. A nebyl sám, kdo vhodil peníze do charitní pokladničky. V tradiční akci Koláč pro hospic vybrali pracovníci charity celkem 55 tisíc. Peníze půjdou na potřeby Mobilního hospice sv. Martina, který pomáhá lidem v posledním stádiu nemoci na Blanensku a Boskovicku.

Blanenská charita zve na dny otevřených dveří

V rámci Týdne sociálních služeb otevřou své prostory pro zájemce také služby Oblastní charity Blansko. Přijďte, podívejte se, jak pracujeme s klienty v blanenské charitě a zeptejte se na všechno, co Vás zajímá.

Přijďte podpořit hospicovou péči na Blanensku

Ve středu 3. října pořádá Mobilní hospic sv. Martina Oblastní charity Blansko tradiční akci Koláč pro hospic. Po celý den od 8 hodin ráno do 16 hodin odpoledne budou zaměstnanci hospice a další pracovníci blanenské charity ve stáncích na ulici Rožmitálova v Blansku a ve vestibulu nemocnic v Blansku a v Boskovicích. Můžete se jich zeptat na cokoliv z hospicové péče a přispět na nákup vybavení na tuto službu. Za Váš dar dostanete již tradičně chutný koláč.

I Vaše koruna pomůže

Oblastní charita Blansko spustila akci nazvanou „Každá koruna pomáhá“. V jednotlivých městech regionu jsou od konce prázdnin umístěny pokladničky, do kterých můžou lidé do ledna příštího roku přispívat na činnost charity. Peníze z akce použijeme na konkrétní služby, které v regionu pomáhají.

Charitní poradna pomůže s oddlužením

Návrh na oddlužení sepíší dlužníkům bezplatně pracovníci Charitní poradny, kterou provozuje Oblastní charita Blansko v Boskovicích. Od srpna letošního roku získala poradna akreditaci na sepsání a podání insolvenčních návrhů s návrhem na povolení oddlužení. Charitní poradna má pracoviště v Boskovicích, Blansku a Letovicích a ke konzultaci se zájemci můžou objednat na telefonním čísle 516 411 583.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Ilustrační snímek Jakub Žák

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

V charitním skladu chybí hrnce i talíře

Podzimní sbírku oblečení, bot, elektroniky a dalších věcí do domácnosti pořádá Oblastní charita Blansko ve středu 5. září v Blansku na Jasanové ulici vedle nábytku Nejči, na Staré Fabrice a na faře, v Boskovicích v Betany a na faře, v Doubravici v Pěkné Modré, v Kunštátě a v Lipovci na faře a v Rájci-Jestřebí v Informačním centru. Konkrétní časy sběru najdou zájemci na internetových stránkách blansko.charita.cz/satnik.

Pěkná modrá v Doubravici stále přijímá klienty

Už více než rok nasedne každý všední den na vlak, aby mohl strávit den v Pěkné modré v Doubravici nad Svitavou. Tam v Sociálně terapeutických dílnách v létě zahradničí, v zimě tvoří v keramické dílně. „Vyzkoušel jsem víc podobných zařízení. Pěknou modrou už bych ale měnit nechtěl. Připadám si tu jako doma,“ říká klient charitní služby Jirka.

Doubravičtí zvou na loučení s prázdninami

Jízda na koni, malování na obličej, trampolína, cvičení s lektorkou Andreou a další zábava čeká děti předposlední prázdninový týden ve čtvrtek 23. srpna od 14 hodin v Doubravici. V areálu tamní farní zahrady pořádají doubravické charitní služby Pěkná modrá a Emanuel společně s farností Doubravice tradiční Rozloučení s prázdninami. Na akci jsou zváni děti i dospělí. Občerstvení zajistí pořadatelé, k příjemnému posezení ve farní zahradě zahrají návštěvníkům bratři Matuškovi.

Vedra v charitě: více léků proti agresivitě i náročné rehabilitace nemocných

Zvýšená agresivita, nehojící se rány, narušení režimu. Vlna veder komplikuje práci pracovníkům i klientům Oblastní charity Blansko. Horko například ztěžuje už tak náročnou péči o lidi se středně těžkým až těžkým mentálním postižením a kombinovaným postižením v Týdenním stacionáři v Doubravici nad Svitavou.