Logo OPZ barevné

Zaměřujeme se na:

• dlouhodobou podporu a doprovázení rodin s nevyléčitelně nemocným členem v terminálním stádiu poskytováním odborného sociálního poradenství v přirozením prostředí nebo v prostorách poradny
  • dlouhodobou podporu a doprovázení rodin s nevyléčitelně nemocným členem v terminálním stádiu, kde se současně nachází nezletilé dítě, poskytování sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi v přirozeném prostředí
  • poskytování sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi, u nichž je ohrožen vývoj dítěte v důsledku dopadů dlouhodobé krizové sociální situace, kterou rodiče nedokáží sami bez pomoci překonat, a u nichž existují další rizika ohrožení vývoje dítěte, a to v přirozeném prostředí tam, kde dosud nedostačovala kapacita soc. služby v základní síti.
  • poskytování odborného sociálního poradenství v přirozeném prostředí i v prostorách poradny, tam, kde dosud nepostačovala kapacita soc. služby v základní síti.

Cílem projektu je:

Zlepšení sociální situace osob starších 18 let v oblasti jejich sociálního začleňování a předcházení sociálnímu vyloučení (udržení zaměstnání, bydlení informovanost, motivace k aktivnímu řešení své situace).

Komu pomáháme

• Obětem domácího násilí
  • Obětem trestných činů
  • Lidem bez přístřeší
  • Lidem v krizi
  • Rodinám s dítětem/dětmi
  • Seniorům
  • Osoby s chronickým duševním onemocněním
  • Osoby s tělesným postižením
  • Osoby ohrožené závislostí nebo závislé na návykových látkách

• Nefunkčním rodinám
  • Neúplným rodinám
  • Rodinám se sociálně patologickými jevy (zpravidla nízkopříjmové rodiny nebo závislé na sociálních dávkách)
  • Rodinám, ve kterých žijí děti kojeneckého věku, děti a mladí lidé ohrožení společensky nežádoucími jevy (návykové látky, záškoláctví, šikana, rizikové chování) Rodinám, které se setkaly s domácím násilím
  • Rodinám, v nichž žijí lidé s rizikovým způsobem života

Co poskytujeme

Odborné sociální poradenství:

• Poskytujeme sociální a právní rady a informace dospělým lidem nad 18 let, kteří nemohou či neumějí řešit svoje problémy vlastními silami
  • Pomáháme lidem vyřešit jejich momentální krizovou situaci, zorientovat se v sociálních a právních systémech
  • Radíme lidem, jak si vyřídit sociální dávky a služby, sociální pojištění
  • Nabízíme jim informace, jak postupovat v pracovněprávních vztazích, v oblasti bydlení a hospodaření, rodinného práva, majetkoprávních vztahů, v problematice dluhů a exekucí, v ochraně spotřebitele
  • Pomáháme v orientaci ve zdravotnictví, ve školství a vzdělávání
  • Informujeme o právech obětí a pachatelů trestných činů, lidských a občanských právech, o právech a povinnostech cizinců
  • Jsme našim klientům k dispozici v krizových situacích, v případě mimořádných událostí a živelných pohrom

Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi:

• Rodinám s dětmi na Boskovicku pomáháme překonávat obtížné situace, které nejsou schopné zvládnout vlastními silami
  • Pracujeme v terénu, kdy za rodinami jezdíme domů nebo ambulantně, kdy rodiny dochází za námi
  • Ukazujeme rodinám, jak plnohodnotně trávit volný čas a upevňovat rodinné vztahy, jak se začlenit do svého okolí
  • Podporujeme rodiče ve výchově a vzdělávání dětí, pomáháme s přípravou na vyučování
  • Ukazujeme rodičům, jak pečovat o děti (např. úprava denního režimu, hygienických návyků, stravování)
  • Poskytujeme rodinám základní sociální poradenství, pomáháme jim při vyřizování sociálních dávek a zprostředkováváme další odbornou pomoc (psycholog, terapeut, právník)
  • Pomáháme rodinám předcházet sociálně patologickým jevům a vyrovnávat se s nimi (např. domácí násilí, závislosti, gamblerství)
  • Učíme rodiče řešit běžné denní záležitosti v chodu domácnosti, v hospodaření s penězi
  • Doprovázíme rodiče v situacích, ve kterých se cítí nejistí, případně mají potíže s komunikací (např. na jednání s úřadem práce, při hospitalizaci dítěte v nemocnici, při návštěvě školy, kojeneckého ústavu, dětského domova, při jednání s jinými úřady apod.)
  • Podporujeme a doprovázíme rodiny s nevyléčitelně nemocným členem v terminálním stádiu

Provozní doba

Odborné sociální poradenství:

• Ambulantní – Boskovice (U lázní 1734 – bezbariérový přístup)

pondělí:  12:30 – 17:00

úterý:      12:30 – 15:30

středa     12:30 – 16:00

čtvrtek:   12:30 – 15:30

pátek:     10:00 – 11:30     12:30 – 15:00

• Terénní (dle předchozí domluvy)

Pondělí: 7:00 – 11:30     12:30 – 15:30

Úterý:    7:00 – 11:00