25. výročí DCHB

Za koláče získal hospic přes dvacet tisíc

„Nikdy nevím, kdy budu hospicovou péči sám potřebovat.“ S těmito slovy lidé často natahovali ruku k pokladničce Oblastní charity Blansko. Za příspěvek dvacet korun dostali čerstvý voňavý koláč. Celkový výtěžek akce 23 tisíc půjde na potřeby Mobilního hospice sv. Martina.

IMG_3058 - kopieKoláče zároveň s informačními letáčky nabízeli charitní pracovníci ve středu 11. října na ulici Rožmitálové v Blansku a ve vestibulu boskovické nemocnice. Mnozí z kolemjdoucích dávali víc než požadovanou dvacetikorunu. „Většina lidí si šla koláč koupit už s tím, že nás chtějí podpořit, někteří chodí každý rok. Často přispěli i vyšší částkou nebo dali do kasičky peníze a koláč si někdy ani nevzali,“ říká vedoucí Charitní ošetřovatelské služby Radka Kuncová.

IMG_3043 - kopie

Se svými dvojčátky v kočárku přijela k charitnímu stánku i Veronika Mlčáková. „Podle stánku jsem viděla, že je to pro charitu, tak jsem šla přispět. Taky mě oslovilo, že se jedná o hospic, ten budeme jednou potřebovat všichni,“ vysvětluje mladá maminka. Koláče si domů odnáší také Jaroslava Oujezdská. „Pro koláče jsem šla cíleně, mám i vystřižený článek o akci z novin,“ říká žena. Hospic se rozhodla podpořit, protože se s jeho službami už setkala. „Dosloužila jsem rodičům a dvěma bratrům, kamarádka zase sestře. Využila jsem při tom služby charity, moc nám její pracovníci pomohli,“ vzpomíná Oujezdská.

IMG_3047 - kopieKoláč pro hospic pořádala blanenská charita letos po deváté. Kromě prodeje kolemjdoucím, ze kterého vytěžil hospic bezmála 16 tisíc korun, na hospicovou péči přispěly i blanenské firmy SKS a Synthon. Synthon koupil pro své zaměstnance koláče za 5200 korun a SKS za 2 tisíce.

Akce se v těchto dnech koná v oblastních charitách po celé brněnské diecézi. Sbírkou charita získává peníze pro potřeby hospice, především na zakoupení kompenzačních pomůcek pro nemocné v posledním stádiu nemoci. Ty pak půjčuje umírajícím lidem domů. V hospicovém týmu, který jezdí k nemocným domů, jsou lékařky, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psycholog a pastorační asistent. Hospicovou péči lidé neplatí.

Děkujeme všem, kteří přispěli. Za dodání koláčů děkujeme pekárnám Blansko, Blažek Ráječko, ZEMSPOL Sloup, Benešov a Pekárně Wilk Boskovice.

IMG_3041 - kopieIMG_3039 - kopie IMG_3032 - kopie