Pěkná modrá v Doubravici stále přijímá klienty

Už více než rok nasedne každý všední den na vlak, aby mohl strávit den v Pěkné modré v Doubravici nad Svitavou. Tam v Sociálně terapeutických dílnách v létě zahradničí, v zimě tvoří v keramické dílně. „Vyzkoušel jsem víc podobných zařízení. Pěknou modrou už bych ale měnit nechtěl. Připadám si tu jako doma,“ říká klient charitní služby Jirka.

V Sociálně terapeutických dílnách Pěkná modrá se schází lidé s lehkým mentálním postižením a duševním onemocněním ve věku od 19 do 64 let. Pomocí rozmanitých činností je tu pracovníci charity učí pracovním návykům, samostatnosti a dalším dovednostem. Služba je pro klienty bezplatná. Zájemci o službu se můžou hlásit na telefonním čísle 732 747 952 nebo e-mailu peknamodra@blansko.charita.cz.

pekna modra_2„Naši klienti se můžou sami rozhodnout, jak často k nám chtějí docházet. Asi po měsíci s nimi sestavíme individuální plán a podle něj se rozvíjí v činnostech, které si zvolí,“ přibližuje vedoucí Pěkné modré Petra Veselá.

Jirka do dílen dochází více než rok. Studoval zahradnickou školu, z činností si proto nejraději vybírá práci na zahradě. „Venku mám pocit volnosti, na zahradě pracuju rád. Naopak do kuchyně se moc nehrnu,“ říká uživatel Pěkné modré a dodává, že kromě práce na zahradě se v Doubravici naučil hlavně komunikovat s lidmi.

Další z činností, které si lidé v sociálně terapeutických dílnách můžou vyzkoušet, je práce v kuchyni, v šicí, keramické a tvořivé dílně a při údržbě areálu. „Každého baví něco jiného a každý zvládne práci jinak. Někteří klienti potřebují trvalou asistenci pracovníka, někteří dohled a jiným stačí práci jen vysvětlit,“ nastiňuje Petra Veselá.

Hlavní pracovní činnosti v Pěkné modré trvají dopoledne. Po společném obědě, který uvaří za pomoci pracovníků některý z klientů, se odpoledne uživatelům věnuje psycholožka s kognitivními hrami zaměřenými na trénink paměti a pozornosti. „Pokud si ale někdo chce dodělat výrobek nebo si odpočinout, samozřejmě může,“ dodává vedoucí zařízení.

pekna modra_1Tvořit a vyrábět například baví v sociálně terapeutických dílnách Lucku, která do zařízení pravidelně dojíždí už dvanáct let. „Prostě jsem na vyrábění. Zajímá mě pedig, tkaní, keramika a vůbec jakékoliv tvoření,“ říká klientka charitního zařízení.

Pěkná modrá úzce spolupracuje s charitním projektem Vykročit z kruhu, který pomáhá lidem s duševními obtížemi uplatnit se na trhu práce. „Pokud se našemu klientovi podaří najít zaměstnání, můžeme jej ještě rok podporovat, aby měl větší šanci v zaměstnání vydržet,“ upřesňuje vedoucí služby Petra Veselá.