Místo skautů teď vede tříkrálové koledníky

K práci pro druhé měla vždycky blízko. Léta dělala skautskou vedoucí, nyní pracuje jako zdravotní sestra v blanenské charitě. K tomu už čtvrtý rok vede Lucie Hegerová tříkrálové koledníky v Senetářově. V obci se převlékají do rouch tří králů právě holky a kluci z tamního skautského oddílu. „I když už skauty nevedu, mám k nim pořád blízko. A protože dělám v charitě, není pro mě problém zprostředkovat koledníkům pokladničky, průkazky a další věci potřebné ke sbírce,“ říká Lucie Hegerová.

Skauty ochotné ke koledování se podle Lucie shání v Senetářově snadno. „Skautů je tu hodně, když se sejdou, vytvoří většinou šest tříkrálových skupinek. Můžou si tak vesnici rozdělit a svou část pak každá skupinka obejde zhruba za hodinu,“ doplňuje Lucie.lucie hegerova

První dva roky chodila s koledníky také, teď už se stará hlavně o dovoz, zapečetění a rozpečetění pokladniček a koordinaci koledníků. „Vždycky se sejdou u nás a až na místě se domlouvají, kdo s kým půjde a jak si rozdělí obec. Většinou se i starší skauti jako vedoucí skupinek převléknou za krále a tak se koledování naplno účastní všichni,“ popisuje Lucie.

Protože tradice koledování trvá v Senetářově už léta, koledníci si vyrábí vlastní koruny i obleky. V příštím roce by měli jít poprvé v ministrantských rochetách. „V senetářovském kostele se letos ministrantům pořizovaly nové rochety a tak jsme dostali od pana faráře svolení používat na sbírku ty staré,“ vysvětluje tříkrálová koordinátorka.

Koordinátorku koledníků plánuje Lucie Hegerová dělat i nadále. „Baví mě sledovat, jak sbírka v Senetářově rok od roku roste, i to, že dětem se koledování stále líbí,“ dodává.