Martina: Některé příběhy ve mně zůstávají

V blanenské charitě pracuje Mgr. Martina Pospíšilová už 12 let, z toho poslední 3 roky jako vedoucí Krizové pomoci - Okno dokořán. V ní je s dalšími kolegyněmi připravena pomáhat všem lidem, kteří se dostali do krizové situace a neví, jak z ní dál.

„Chodí k nám velké spektrum uživatelů, od lidí bez domova, přes zdravotně postižené až po seniory. V okamžiku, kdy klienti nemůžou přijet za námi, vyjíždíme za nimi do terénu,“ přibližuje svoji práci Martina. Momentálně pracovnice Krizové pomoci zprostředkovávají potraviny lidem v nouzi, radí s vyřizováním sociálních dávek, pomáhají lidem najít ubytování, radí při jednání s institucemi, se sepsáním různých formulářů atd.

Vedle práce pro Krizovou pomoc vyjíždí Martina společně s další kolegyní dvakrát měsíčně do nočních klubů. Ženám, které se pohybují v oblasti prostituce, poskytují krizovou intervenci a zprostředkovávají testy na pohlavně přenosné choroby. „Na této práci se mi líbí, že můžeme ženám nabídnout pomoc a třeba je navést, jak v životě dál. Vyslechneme je a předáme jim kontakt na Krizovou pomoc i charitní Linku důvěry,“ popisuje Martina a dodává, že ji někdy příběhy žen skutečně zasáhnou. „Vzpomínám na jednu mladou, krásnou dívku, která se dostala do nočního klubu kvůli velkým dluhům. Setkávala jsem se s ní i mimo klub a řešili jsme její obtížnou životní situaci. Nakonec se jí povedlo práce společnice zanechat a najít si nové zaměstnání,“ vypráví Martina.

martina_3