Lidé bez domova v mrazech přespali na židli

Osm mrazivých nocí otevřela Oblastní charita Blansko pro lidi bez domova prostory Staré fabriky. Lůžka v charitní noclehárně byla v těchto dnech plná. Teplou židli ve Staré fabrice tak využívalo po celý týden k přespání hned několik lidí. „Nechtěli jsme dopustit, aby lidé museli v mrazech zůstat venku. Proto když noční teploty klesly pod minus deset stupňů, nabídli jsme lidem bez domova přespání na takzvané teplé židli v zařízení Stará fabrika,“ přibližuje zástupce ředitelky blanenské charity Miroslav Doležel.

Starou fabriku každou z mrazivých nocí využili přibližně tři až čtyři lidé. Otevřená byla především pro ty, na které nezbylo místo v Noclehárně pro muže a pro ženy, pro které v Blansku noclehárna stále chybí. A také pro muže, kteří se na noclehárnu nedostali. „Jednoho muže v podnapilém stavu dovezli na Starou fabriku městští policisté. Na noclehárnu lidé pod vlivem alkoholu nesmí a stejně byla plná. Tak jsme mu poskytli azyl tady,“ říká Pavel Perout z Oblastní charity Blansko, který měl v zařízení noční službu.

Nízkoprahové zařízení Stará fabrika běžně poskytuje denní azyl mužům a ženám, kteří nemají kam jít. Můžou se tam převléci, najíst se, umýt a společně s pracovníky charity řešit jejich situaci. V mrazivých nocích charita otevřela prostory zařízení bez služeb nízkoprahového zařízení. Lidé tu mohli od osmi od večera do sedmi do rána bezplatně přečkat na židlích, odpočinout si, vypít si teplý čaj a sníst přinesené jídlo. „Počítáme s tím, že teplou židli budeme nabízet lidem bez domova v mrazivých nocí i nadále,“ dodává Miroslav Doležel.

mrazive noci_2