Charitní záchranná síť zachytí lidi v akutní krizi

Lidem, kteří nespadají pod žádnou ze služeb charity ani do dalších služeb v regionu, nově pomůže Charitní záchranná síť. Oblastní charita Blansko ji spouští letos v únoru.

Rodina žijící na hranici chudoby, která má dluhy a ke konci měsíce jí už nezbývají peníze na jídlo. Matka, kterou uprostřed noci vyhodil přítel na ulici i s dětmi. Muž, kterému vyhoří dům. Charitní záchranná síť Oblastní charity Blansko je tu pro lidi, jimž nemůžou pomoci sociální, zdravotní, prorodinné a jiné služby v regionu.

„Charitní záchranná síť částečně fungovala v blanenské charitě i dřív, od února letošního roku ji ale spouštíme naplno. Měla by zachytit lidi, kterým nemůžeme pomoci v rámci ostatních charitních služeb,“ říká zástupce ředitelky Oblastní charity Blansko Miroslav Doležel. To znamená, že například v azylovém domě zákon neumožňuje ubytovat matku s dětmi uprostřed noci. Proto v takových případech charita v rámci Charitní záchranné sítě umožňuje ubytování na jednu noc v pracovních dnech nebo přes víkend v krizovém bytě. Poté člověku v krizi pracovníci charity hledají následnou pomoc. „Nedávno jsme třeba vyjížděli k člověku, jemuž vyhořel dům. Muže jsme ubytovali přes víkend v krizovém bytě, pracovníci služby Krizová pomoc mu pomohli zařídit sociální dávky a nyní využívá Noclehárnu pro muže a Nízkoprahové denní centrum Stará fabrika,“ přibližuje činnost Charitní záchranné sítě Miroslav Doležel.

Mezi další materiální pomoc, kterou můžou lidé dostat v Charitní záchranné síti, patří trvanlivé potraviny, oblečení, drobné elektrospotřebiče a další věci základní potřeby. Kromě Blanska budou tyto věci k dostání nově i v Boskovicích v místě Charitní pomoci v blízkosti zařízení Betany. „Vedle materiálních prostředků poskytujeme také duchovní pomoc a snažíme se těmto lidem najít pomoc i mimo charitní služby,“ dodává Miroslav Doležel.

Lidé, kteří spadají do Charitní záchranné sítě, se k ní můžou dostat přes ostatní služby charity v regionu, kněze ve farnostech, obce nebo můžou sami přijít na charitní První kontakt. Ten je pro ně otevřen v pracovní dny od 7.30 do 15.30 v Okně dokořán na Starém Blansku za kolejemi. Nepřetržitě pak můžou lidé v krizi volat na Linku důvěry na číslo 516 410 668.

Charitní záchranná síť se zavádí ve všech oblastních charitách po celé brněnské diecézi. Je placená z prostředků charity a pro potřebné je zdarma.

A3 CHZS pro veřejnost