Charita se připojila k Ježíškovým vnoučatům

Do projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata, ve kterém se plní sny opuštěným starým lidem, se v letošním roce zapojila i Oblastní charita Blansko. Vánoční přání pomohla vyplnit hned dvěma seniorům. „Projekt se nám moc líbí, proto jsme se letos k Ježíškovým vnoučatům připojili. A rádi bychom v něm pokračovali i v dalších letech,“ říká vedoucí charitní ošetřovatelské služby Radka Kuncová.

IMG_4215Prvním z obdarovaných se stal pan Zdeněk. Žije v domě s pečovatelskou službou, a aby se necítil tak opuštěný, věnovala mu Ježíškova vnoučata k Vánocům televizi. Do projektu jej navrhla zdravotní sestra Lucie Hegerová, která onkologicky nemocnému muži v rámci charity zajišťuje zdravotní péči. „Pan Zdeněk žije v pečovatelském domě sám, rodina jej nenavštěvuje. Televize je pro něj často jeho jediný společník. Ta stará už dosluhovala a novou by si sám nekoupil,“ vysvětluje Lucie Hegerová.

IMG_4217Důchod nemocnému seniorovi stačí sotva na pokrytí základních potřeb. Novou televizi už mu charitní pracovníci předali, na svátky tak může sledovat své oblíbené dokumenty a pohádky.

Radost měl také z toho, že si na něj o Vánocích vůbec někdo vzpomněl. „Podívejte, jaké mi poslali vánoční přání,“ ukazuje dojatě pan Zdeněk.

IMG_4233S Ježíškovými vnoučaty potěšili pracovníci blanenské charity také nemocnou seniorku paní Musilovou. Ta tráví zimu u synovce, v letních měsících však žije sama v domku na vesnici. Dárek s přáním jí přišel až z Karlových Varů. Dávku vitamínů od Ježíškových vnoučat jí předala charitní zdravotní sestra Daniela Stará. „Nejen děti, ale i senioři si zaslouží být obdarováni. Zahřeje to u srdce, když vidím, že má práce není jen o bolesti,“ říká ošetřovatelka.

V projektu Ježíškova vnoučata může kdokoliv splnit přání starým, opuštěným a často nemocným lidem. Sociální pracovníci a zdravotníci do něj navrhují své klienty a pak už záleží jenom na tom, kdo jejich vánoční sen pomůže vyplnit.

Více informací najdete na stránce www.jeziskovavnoucata.cz.