Charita pomůže najít práci lidem s duševním onemocněním

Chtějí pracovat a zvládnout to, potřebují jen trochu jiný přístup. K tomu, aby se lidé s duševními obtížemi mohli uplatnit na trhu práce, pomáhá projekt Oblastní charity Blansko Vykročit z kruhu. Je financovaný z dotací Evropské unie a určený pro starší osmnácti let, kteří mají kvůli svému onemocnění problémy zapojit se do běžného života, cítí se osamocení, obtížně hledají zaměstnání nebo mají problémy se vztahy. „Lidé s duševním onemocněním žijí mnohdy v našem okolí, i když tak na první pohled nepůsobí. V dnešní hektické době trpí spousta lidí depresemi, úzkostmi, vyhýbají se společnosti a neví, na koho se obrátit,“ říká vedoucí projektu, psycholožka Tereza Machková.

V projektu Vykročit z kruhu pracovníci postupují po jednotlivých krocích, ve kterých klientům pomáhají se začleněním do společnosti, s hledáním a udržením si zaměstnání i s osobními problémy. Lidé, kteří se do něj zapojí, můžou využít bezplatně psychologické, sociální a právní odborné poradenství i poradenství s psychiatrickou zdravotní sestrou. Pokud chtějí, můžou se setkávat a sdílet zkušenosti s lidmi s podobnými problémy. Vedle toho si vyberou patrona nebo patronku, kteří je doprovází na cestě k trvalému zaměstnání.

„Při prvním setkání se klientů ptáme, s čím k nám přichází a s čím potřebují pomoci. Mohou využít tréninková místa, která se snažíme vytvářet přímo na míru našim klientům. Na nich spolupracují s patronem dvanáct hodin týdně po dobu jednoho až tří měsíců,“ vysvětluje psycholožka. Tréninková místa jsou v rámci blanenské charity a jedná se například o údržbářské práce, péči o zahradu nebo práci v humanitárním skladu. Za tuto práci dostávají účastníci projektu plat. „Cílem je, aby lidé s duševními potížemi získali základní pracovní návyky, které jim pak pomůžou v zaměstnání. Naučí se zodpovědnosti, pravidelně ráno vstávat a být mezi lidmi, získají i různé manuální dovednosti,“ popisuje Tereza Machková.

Pracovníci projektu Vykročit z kruhu lidem s duševním onemocněním také pomáhají najít vhodné zaměstnání, napsat životopis, připravit je na pracovní pohovor a pokud chtějí, na pohovor je doprovodit. Navíc s nimi do nového zaměstnání trénují vše potřebné. „Zároveň s budoucími zaměstnavateli vyjednáváme pro klienty podmínky, které k práci potřebují. Může to být třeba volnější tempo nebo větší klid na práci,“ říká vedoucí projektu. Patronka například pracovala s klientkou, která trpěla úzkostmi a depresemi a čtyři roky marně hledala práci. Pomohla ženě se zpracováním životopisu a společně oslovily firmy i chráněné dílny. „Nyní je klientka úspěšně zaměstnaná,“ dodává Machková.

Do projektu se můžou zapojit lidé s duševním onemocněním, kteří chtějí se získáním a udržením zaměstnání pomoci. Můžou kontaktovat pracovníky v charitní poradně osobně na ulici Bartošova 1 v Blansku v pondělí až pátek od osmi do desíti hodin dopoledne, na čísle 737 230 833 nebo přes e-mail tereza.machkova@blansko.charita.cz.

IMG_4518 IMG_4511 IMG_4512

Vedle toho pracovníci Vykročit z kruhu seznamují s projektem starosty na Blanensku a tak se lidé můžou do projektu zapojit i přes svoje obce. „Dále spolupracujeme také s psychiatrickými léčebnami v Brně Černovicích a v Bohunicích. Pracujeme i v terénu, takže pokud je pro někoho obtížné dostavit se do poradny, není problém dojet i za ním,“ dodává Tereza Machková.