25. výročí DCHB

Charita získala sedmnáct set kilo jídla

1 700 kilo potravin darovali nakupující blanenské charitě v Národní potravinové sbírce. Ze svých košíků věnovali lidé část nákupu v prodejně Albert U dálnice v Brně. Vybrané potraviny půjdou k uživatelům Oblastní charity Blansko a k sociálně slabým rodinám v regionu. Děkujeme dárcům, supermarketu a patnácti dobrovolníkům, kteří se sbírkou pomáhali.

Azylový dům získal 200 tisíc z nadace Naše dítě

Azylový dům Oblastní charity Blansko dostal šek na 200 tisíc korun. Ten předala ředitelce charity Janě Sedlákové a vedoucí azylového domu Lence Šebelové na blanenských svatomartinských slavností ředitelka nadace Naše dítě Markéta Nešlehová.

Děkujeme, že jste darovali 12 tun potravin pro lidi, kteří je potřebují

Parta skvělých dobrovolníků, zaměstnanců a dárců Diecézní charity Brno má za sebou pátý ročník Národní potravinové sbírky. Opět se podařilo posunout hranice možného. I přes nemalé technické problémy se v celkem osmi supermarketech na jižní Moravě vysbíralo od dárců 12 143 kg potravin. Což je o 197 kg více než loni. Darované potraviny pomohou například lidem bez domova, matkám s dětmi z azylového domova nebo klientům sociálních poraden.

Do charitní sbírky potřebuje charita hlavně dětské a zimní oblečení

Ve středu 29. listopadu pořádá Oblastní charita Blansko tradiční čtvrtletní sbírku oblečení. Tentokrát budou pracovníci charity vybírat vyřazené věci ve dvou městech okresu. V Blansku na ulici Jasanové, ve Staré fabrice a na faře, v Boskovicích na faře a v Betany. Přesné časy sběru, kdy můžou dárci použité oblečení a další věci nosit, najdou lidé na stránkách Oblastní charity Blansko.

Cenu Charity ČR letos obdrželo devět nominovaných

Zleva: Petr Malimánek z T-Mobile, Mons. Pavel Posád, ředitel Lukáš Curylo a devět čerstvých nositelů Ceny Charity ČR. Foto: Lubomír Kotek

Sedm žen a dva muži obdrželi 31. října letošní Cenu Charity ČR. Toto ocenění je poděkováním a veřejným uznáním za nelehkou a obětavou práci vynikajících pracovníků, dobrovolníků a podporovatelů Charity ČR. Slavnostní předávání proběhlo v rámci 26. benefičního koncertu Arcidiecézní charity Praha, který byl věnován památce kardinála Miloslava Vlka a uskutečnil se v pražském Obecním domě.

Jihomoravský kraj znevýhodňuje pracovníky preventivních sociálních služeb

Tisková zpráva (Brno. Jihomoravský kraj) Ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo 823 mil. Kč na zvýšení platů v sociálních službách. Vláda ČR schválila navýšení platů v sociální sféře o 23 % již od července a o dalších 10 % od listopadu 2017. MPSV uvádí v tiskové zprávě, že dotace ze státního rozpočtu je účelově určena na dokrytí osobních nákladů pro všechny sociální služby zařazené do sítě sociálních služeb kraje. Jihomoravský kraj ale tyto prostředky použil pouze do služeb sociální péče, které sám ve velké míře poskytuje.

Za koláče získal hospic přes dvacet tisíc

„Nikdy nevím, kdy budu hospicovou péči sám potřebovat.“ S těmito slovy lidé často natahovali ruku k pokladničce Oblastní charity Blansko. Za příspěvek dvacet korun dostali čerstvý voňavý koláč. Celkový výtěžek akce 23 tisíc půjde na potřeby Mobilního hospice sv. Martina.

Hospicová péče na Blanensku funguje. Bojuje však při tom s řadou problémů

Starší manželský pár se těší na společné stáří. Rakovina, kterou onemocněl muž, ale už pokročila do nevyléčitelného stádia. Proto si manželka bere životního druha domů zemřít. Tak vypadá typický případ pacienta v terminálním stádiu nemoci, ke kterému vyjíždí Mobilní hospic svatého Martina Oblastní charity Blansko. Některé příběhy hospice jsou ještě smutnější. Když umírá dětem maminka nebo když těžkou nemocí trpí mladý člověk.

Koupením koláče lidé podpoří hospic

Ulici Rožmitálovu v Blansku a prostory boskovické nemocnice rozvoní 11. října čerstvé koláče. Kolemjdoucím je zde budou prodávat pracovníci blanenské charity. Výtěžek akce Koláč pro hospic půjde na péči nevyléčitelně nemocných lidí. „Chtěli bychom jim zajistit důstojné umírání doma v kruhu rodiny,“ říká vedoucí Mobilního hospice svatého Martina Hana Kudová.

Koláč pro hospic na jižní Moravě a Vysočině pomůže lidem s nevyléčitelným onemocněním

Koláč pro hospic je veřejná sbírka, kterou každoročně, u příležitosti Světového dne hospicové a paliativní péče, pořádá Diecézní charita Brno ve svých oblastních charitách. Letos Charita přichází s jednotnou kampaní a se stejným cílem – upozornit veřejnost na problematiku paliativní a hospicové péče jak v domácím prostředí, tak i v pobytových zařízeních, informovat o možnosti poskytnutí domácí neboli terénní hospicové péče pro pacienty a jejich rodiny a shromáždit co nejvíce finančních prostředků, ze kterých bude moci dál podporovat tyto služby.