25. výročí DCHB

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Ilustrační snímek Lubomír Kotek

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Z vystoupení Hradišťanu půjde přes 80 tisíc na umírající

Na červnovém benefičním koncertu skupiny Hradišťan vybrala Oblastní charita Blansko 83 tisíc korun. Použije je na potřeby Mobilního hospice sv. Martina. „Zhruba za polovinu výtěžku z koncertu koupíme dvě elektrická lůžka, která pak klientům půjčujeme domů. Zbytek využijeme na dokrytí nákladů a na provoz služby, například na pohonné hmoty nebo převazový materiál,“ informuje vedoucí hospice Radka Kuncová.

Diecézní charita Brno slavila 25. narozeniny v Žarošicích

V sobotu 17. června proběhla v Žarošicích na jižní Moravě oslava 25. výročí založení Diecézní charity Brno. Akce se účastnili zaměstnanci, jejich rodiny, dobrovolníci a příznivci Charity. Velké díky patří všem sponzorů a partnerům, bez kterých by se celá akce nemohla uskutečnit. Děkujeme, že pomáháte s námi!

Výroční zpráva Diecézní charity Brno - po pětadvacáté

Po roce Vám opět nabízíme výroční zprávu Diecézní charity Brno. Nejzásadnějšími událostmi v loňském roce byla například uprchlická krize, kdy se Diecézní charita Brno zapojila do jejího řešení na Balkánské cestě a nakonec i v Řecku. Rovněž jsme se podíleli na humanitární pomoci lidem vnitřně přesídleným na Ukrajině z důvodu občanské války. Pokračovala naše pomoc i v Moldavsku a v Rumunsku. Naše činnost nebyla ale o nic méně intenzivní také v tuzemsku.

Pětina rodin v Česku se potýká s chudobou

Každá pátá česká rodina s nezaopatřenými dětmi se nachází ve špatné ekonomické situaci, v absolutních číslech jde o 233 tisíc rodin z celé České republiky. Nejhorší situace je podle aktuálního průzkumu Charity ČR v rodinách s rodiči ve věku nad 40 let.

Požehnané Velikonoce 2017

Kéž je největší ozdobou Vašich Velikonoc symbol kříže a největší radostí příběh vzkříšení syna, který tento symbol ukrývá. Jménem Diecézní charity Brno společně s celým kolektivem pracovníků přeje Oldřich Haičman, ředitel.

V Ratolesti přivítali jaro, zimu hodili do řeky

Desítky dětí i dospělích dorazily v sobotu 1. dubna na tradiční Vítání jara do charitního Klubu Ratolest. I letošní jubilejní desátý ročník prozářilo slunce: „Za všech deset let, co tuto akci pořádáme, nám ještě nikdy nepršelo,“ vzpomíná vedoucí klubu Pavla Šimková. „I když byla třeba zima, jaro vždycky vítáme se sluncem,“ dodává.

V Boskovicích proběhne výstava „Pomáháme uměním“

Zkrášlit si domov a k tomu pomoci můžou lidé na prodejní charitní výstavě nazvané Pomáháme společně. Začíná vernisáží v neděli 9. dubna ve tři hodiny odpoledne. Linoryty i litografická díla si na ní můžou návštěvníci prohlédnout i zakoupit po dobu čtrnácti dnů.

Dobře odvedená sociální práce nemá být vidět

Sociální práce je spíše poslání než povolání. Zaslouží si naši úctu. Snímek: Richard Bouda

V úterý 21. března si připomenáme Světový den sociální práce. Všem, kdo se starají o druhé a vytvářejí tak lidštější prostředí, poděkoval k tomuto světovému dni kardinál Dominik Duka. S charitní koordinátorkou Ivou Kuchyňkovou jsme hovořili o tom, k čemu jsou dobří průvodci lidí v nouzi, co všechno musí zvládnout a jak se jim u nás daří.

Diecézní charita Brno oslaví čtvrtstoletí

Diecézní charita Brno si připomene 25 let od znovuobnovení své činnosti biskupem Vojtěchem Cikrlem. Proto v den svého znovuzaložení 1. 2. ve 12.00 hod. vypustí do vzduchu 25 balonků s přáními přímo před budovou svého sídla na tř. Kpt. Jaroše 9. Zpočátku měla 3 zaměstnance a kancelář o 3m2. Dnes ročně poskytne pomocnou ruku 58 tisícím lidí v nouzi, provozuje 130 služeb, zaměstnává 1400 pracovníků a spolupracuje s více než 16 000 dobrovolníky.