Zobrazit podle typu:
Zobrazit podle času:
Rubriky:

I Vaše koruna pomůže

Oblastní charita Blansko spustila akci nazvanou „Každá koruna pomáhá“. V jednotlivých městech regionu jsou od konce prázdnin umístěny pokladničky, do kterých můžou lidé do ledna příštího roku přispívat na činnost charity. Peníze z akce použijeme na konkrétní služby, které v regionu pomáhají.

Charitní poradna pomůže s oddlužením

Návrh na oddlužení sepíší dlužníkům bezplatně pracovníci Charitní poradny, kterou provozuje Oblastní charita Blansko v Boskovicích. Od srpna letošního roku získala poradna akreditaci na sepsání a podání insolvenčních návrhů s návrhem na povolení oddlužení. Charitní poradna má pracoviště v Boskovicích, Blansku a Letovicích a ke konzultaci se zájemci můžou objednat na telefonním čísle 516 411 583.

Financování domácí péče je neudržitelné. Sestry vstupují do stávkové pohotovosti

Finanční zajištění domácí zdravotní péče ze systému veřejného zdravotního pojištění je dlouhodobě nedostatečné. Jednotlivé Charity musí tuto službu dotovat z jiných zdrojů, například z výnosu Tříkrálové sbírky. „Domácí zdravotní péče poskytovaná celostátně Charitou kolabuje. Proto se připojujeme ke stávkové pohotovosti zdravotníků,“ říká Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních služeb Charity Česká republika.

V charitním skladu chybí hrnce i talíře

Podzimní sbírku oblečení, bot, elektroniky a dalších věcí do domácnosti pořádá Oblastní charita Blansko ve středu 5. září v Blansku na Jasanové ulici vedle nábytku Nejči, na Staré Fabrice a na faře, v Boskovicích v Betany a na faře, v Doubravici v Pěkné Modré, v Kunštátě a v Lipovci na faře a v Rájci-Jestřebí v Informačním centru. Konkrétní časy sběru najdou zájemci na internetových stránkách blansko.charita.cz/satnik.

Pěkná modrá v Doubravici stále přijímá klienty

Už více než rok nasedne každý všední den na vlak, aby mohl strávit den v Pěkné modré v Doubravici nad Svitavou. Tam v Sociálně terapeutických dílnách v létě zahradničí, v zimě tvoří v keramické dílně. „Vyzkoušel jsem víc podobných zařízení. Pěknou modrou už bych ale měnit nechtěl. Připadám si tu jako doma,“ říká klient charitní služby Jirka.

Doubravičtí zvou na loučení s prázdninami

Jízda na koni, malování na obličej, trampolína, cvičení s lektorkou Andreou a další zábava čeká děti předposlední prázdninový týden ve čtvrtek 23. srpna od 14 hodin v Doubravici. V areálu tamní farní zahrady pořádají doubravické charitní služby Pěkná modrá a Emanuel společně s farností Doubravice tradiční Rozloučení s prázdninami. Na akci jsou zváni děti i dospělí. Občerstvení zajistí pořadatelé, k příjemnému posezení ve farní zahradě zahrají návštěvníkům bratři Matuškovi.

Vedra v charitě: více léků proti agresivitě i náročné rehabilitace nemocných

Zvýšená agresivita, nehojící se rány, narušení režimu. Vlna veder komplikuje práci pracovníkům i klientům Oblastní charity Blansko. Horko například ztěžuje už tak náročnou péči o lidi se středně těžkým až těžkým mentálním postižením a kombinovaným postižením v Týdenním stacionáři v Doubravici nad Svitavou.

„Nemyslela jsem na svoje problémy, a to mi v mnoha věcech pomohlo,“ říká o pomoci jiným dobrovolnice

Janin příběh je jako z filmu. Hledala sebe a našla se v pomoci jiným. Tvrdí, že čím víc člověk dá, tím víc se mu vrátí. Možná i to je důvod, proč dělá dobrovolnici v rajhradské charitě již 6 let.

Vlna veder ohrožuje seniory. Charita aktivovala krizový plán pro horké dny

Hodně pijte a nechoďte na slunce. Tak zní doporučení Charity pro všechny a pro seniory zvlášť. Vlna veder, která zasáhla naši republiku, totiž představuje nebezpečí zejména pro seniory a chronicky nemocné. Pro jejich organismus znamená horko velkou zátěž a při nedostatečné konzumaci tekutin snadno kolabují. Charita Česká republika aktivovala plán pro horké dny, seniory v terénu i ve svých zařízeních vybízí k dodržování pitného režimu, mění jídelníček a ochlazuje jejich prostředí všemi dostupnými prostředky.

Martina: Některé příběhy ve mně zůstávají

V blanenské charitě pracuje Mgr. Martina Pospíšilová už 12 let, z toho poslední 3 roky jako vedoucí Krizové pomoci - Okno dokořán. V ní je s dalšími kolegyněmi připravena pomáhat všem lidem, kteří se dostali do krizové situace a neví, jak z ní dál.