25. výročí DCHB
Zobrazit podle času:
Rubriky:

Charita ČR obdržela Cenu evropského občana

Cenu evropského občana, kterou udílí Evropský parlament, získaly letos za Českou republiku organizace Charita ČR a mobilní hospic Strom života. Při slavnostním setkání v Evropském domě v Praze 18. září převzal ocenění generální sekretář Charity ČR Jakub Líčka.

Soutěž pro studenty: Člověk a jeho vztah k víře

Charita ČR vyhlašuje soutěž pro studenty středních škol, která je součástí projektu Žijeme spolu, mluvíme spolu – výukou k toleranci a kultuře dialogu.Tématem soutěže je Člověk a jeho vztah k víře či náboženství.

Charita pořádá čtvrtletní sbírku oblečení

Ve středu 20. září bude charita Blansko vybírat použité oblečení v osmi městech a obcí okresu. Vyřazené oblečení i věci do domácnosti můžou lidé nosit do Blanska na ulici Jasanovou, do Staré fabriky a na faru, v Adamově do Zlaté zastávky a do Městského klubu mládeže, v Boskovicích na faru a do Betany, dále do far v Ostrově u Macochy, v Jedovnicích, ve Křtinách, v Doubravici nad Svitavou a do Chráněného bydlení v Olešnici. Přesné časy sběru najdou zájemci na stránkách Oblastní charity Blansko.

Charita zve na netradiční olympiádu

Netradiční olympijský den zažijí všichni, kteří přijdou v sobotu 16. září ve tři hodiny odpoledne do areálu farní zahrady Pěkná modrá v Doubravici nad Svitavou. Blanenská charita tam sportovním odpolednem oslaví Den charity. „Touto akcí chceme lidem představit charitu, prožít s nimi příjemné sobotní odpoledne a zároveň poděkovat všem, kteří nám pomáhají,“ přibližuje Pavel Perout, pracovník Charity Blansko.

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Charita ČR představí na Velehradě web domácí hospicové péče

Na Dnech lidí dobré vůle na Velehradě seznámí Charita ČR veřejnost s novými webovými stránkami, které představí principy domácí hospicové péče a její charitní střediska přehledně na jednom místě.

Z vystoupení Hradišťanu půjde přes 80 tisíc na umírající

Na červnovém benefičním koncertu skupiny Hradišťan vybrala Oblastní charita Blansko 83 tisíc korun. Použije je na potřeby Mobilního hospice sv. Martina. „Zhruba za polovinu výtěžku z koncertu koupíme dvě elektrická lůžka, která pak klientům půjčujeme domů. Zbytek využijeme na dokrytí nákladů a na provoz služby, například na pohonné hmoty nebo převazový materiál,“ informuje vedoucí hospice Radka Kuncová.

Diecézní charita Brno slavila 25. narozeniny v Žarošicích

V sobotu 17. června proběhla v Žarošicích na jižní Moravě oslava 25. výročí založení Diecézní charity Brno. Akce se účastnili zaměstnanci, jejich rodiny, dobrovolníci a příznivci Charity. Velké díky patří všem sponzorů a partnerům, bez kterých by se celá akce nemohla uskutečnit. Děkujeme, že pomáháte s námi!

Výroční zpráva Diecézní charity Brno - po pětadvacáté

Po roce Vám opět nabízíme výroční zprávu Diecézní charity Brno. Nejzásadnějšími událostmi v loňském roce byla například uprchlická krize, kdy se Diecézní charita Brno zapojila do jejího řešení na Balkánské cestě a nakonec i v Řecku. Rovněž jsme se podíleli na humanitární pomoci lidem vnitřně přesídleným na Ukrajině z důvodu občanské války. Pokračovala naše pomoc i v Moldavsku a v Rumunsku. Naše činnost nebyla ale o nic méně intenzivní také v tuzemsku.

Pětina rodin v Česku se potýká s chudobou

Každá pátá česká rodina s nezaopatřenými dětmi se nachází ve špatné ekonomické situaci, v absolutních číslech jde o 233 tisíc rodin z celé České republiky. Nejhorší situace je podle aktuálního průzkumu Charity ČR v rodinách s rodiči ve věku nad 40 let.